Family agriculture, the basis of agroecological marketing
Main Article Content
Abstract
Family farming competes for resources with transnational agro-industrial chains. The objective of the article is to identify, through documentary review, the resistance of family farming and its participation in the market, despite adverse conditions, in times of crisis such as the pandemic. The documented adaptation and resilience trajectories show that it is essential to strengthen the dialogue of family farming as an informal institution in rural areas, taking into account its diversity, heterogeneity and revaluing the areas in which it operates that are not only commercial and with values exclusively monetary. They are out of the market.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in this journal accept the following conditions:
- The authors retain the copyright and assign to the Economics Magazine the right of the first publication, with the work registered under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0, which enables third parties to redistribute, commercial or non-commercial, of what has been published as long as the article circulates completely and without changes.
- Authors can make other independent and additional contractual agreements for the distribution of the article published in this journal (for example, add it to an institutional repository or publish it in a book) as long as they clearly and clearly specify that the article was published for the first time. once in Revista Economía. In case of reproduction, a note similar to the one presented below must be included: This text was originally published in the Revista Economía No.…, volume…, number of pages, year of publication.
- Authors are suggested to publish their work on the internet (for example, on institutional or personal pages) of the final version published by Revista Economía since this can lead to greater and faster dissemination of the published article.
References
Altieri, M. (2015). Ponencia presentada en Congreso de Agroecología, La Plata, Argentina.
Altieri, M., y Toledo, V. (2011). La revolución Agroecológica en América Latina, rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino: SOCLA.
Altieri, M. (2009), Agroecology, small farms and food sovereignty. Monthly Review, 61(3), 102-111.
Appendini, Kirsten y Monique Nuijten. (2008). El papel de las instituciones en contextos locales: cuestiones metodológicas en investigación de campo. En García Raúl, Beatriz de la Tejera y Kirsten Appendini (coord.), Instituciones y desarrollo.
Ensayos sobre la complejidad el campo mexicano. UNAM, CRIM; El Colegio de México, Universidad Autónoma Chapingo.
Azalea, R. y Mercado, P. (2011). Presencia de las instituciones en los enfoques del institucionalismo económico: convergencias y divergencias. CS n.o 8, 83-107, julio-diciembre, 2011.
Barkin, D. y Rosas, M. (2009). Racionalidades alternas en la teoría económica. Economía: teoría y práctica, (31), 73-96. [Consultado el 16 de junio de 2022]. ISSN: 0188-3380. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281122884003
Binimelis, R. y Descombes, C.A. (2010). Comercialització en circuits curts. Identificació i tipología. Barcelona, Escola Agrária de Manresa.
Chauveau, C. y Taipe, D. (2012). Circuitos alternativos de comercialización. Ministerio de Agricultura, Ganadería Acuacultura y Pesca del Ecuador/ AVSF Quito, Ecuador.
Clemens, Harry y Raúl Ruben (eds.). (2001. Nueva ruralidad y política agraria: una alternativa neoinstitucional para Centroamérica. Nueva Sociedad.
Contreras, J., Paredes, M. y Turbay S. (2017). Circuitos cortos de comercialización agroecológica en el Ecuador. Idesia [online], 35(3), 71-80. [citado 2022-06-16]. Recuperado de: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=
S0718-34292017000300071&lng=es&nrm=iso>. ISSN 0718-3429. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292017005000302.
Contreras J. (2017). Expansión de la agroecología a través de mercados alternativos, (tesis doctoral). UDEA.
Durston, J. (2002). El capital social campesino en la gestión del desarrollo rural. Díadas, equipos, puentes y escaleras. CEPAL. Santiago de Chile.
Fernández-Sánchez, H. Y., Espinoza-Ortega, A., Thomé-Ortiz , H. y Cervantes-Escoto, F. (2022). Respuesta a la contingencia sanitaria covid-19: el caso de queseros artesanales en el centro de México. RPER, (60), 117-132. Recuperado de https://www.review-rper.com/index.php/rper/article/view/23fian Ecuador, Instituto de Estudios Ecuatorianos-IEE, Observatorio del Cambio Rural-OCARUu, Unión Tierra y Vida, Comité Nacional de Agricultura Familiar Campesina Comunitaria del Ecuador y fian Internacional (2022). La covid en la agricultura familiar campesina. Quito. Recuperado de https://www.iee.org.ec/publicaciones/la-covid-19-en-la-agricultura-familiar-campesina-efectos-y-secuelas-de-una-pandemia-multidimensional.html
Forero, J. (2009). Economía campesina, pobreza, tierra y desplazamiento en Colombia.
En Forero, J. (ed.), El campesino colombiano, entre el protagonismo económico y la indiferencia de la sociedad. Editorial Javeriana.
García-Valdecasas Medina, J. (2011). Una definición estructural de capital social. Revista hispana para el análisis de redes sociales, 20(6), junio. http://revista-redes.rediris.es
Grisa, C., Sabourin, E. (2019). Agricultura familiar: de los conceptos a las políticaspúblicas en América Latina y el Caribe. 2030-alimentación, agricultura y desarrollo rural en América Latina y el Caribe. ffhal-02776075f.
López García, D. (21-23 de junio 2012). Universidad Internacional de Andalucía. Tejer agroecología. Las metodologías participativas en la construcción de circuitos cortos de comercialización para la agricultura ecológica. Ponencia del IV Congreso Internacional de Agroecología y Agricultura Ecológica. Universidad de Vigo.
Martínez Valle, L. (2013). La agricultura familiar en El Ecuador. Serie Documentos de Trabajo (147). Grupo de Trabajo: Desarrollo con Cohesión Territorial. Programa Cohesión Territorial para el Desarrollo. RIMISP.
Mauss, M. (1971). Ensayo sobre los dones: razón y forma del cambio en las sociedades primitivas. 1923. Publicado en Sociología y Antropología. Editorial Tecnos.
Narotzky, S. (2004). Antropología económica: nuevas tendencias. Melusina.
North, D. (1993). Instituciones, cambio institucional y desempeño económico. Fondo de Cultura Económica.
ONU Noticias (29 de julio). La pandemia de covid-19 provoca un aumento del hambre en América Latina. Recuperado de: https://news.un.org/es/story/2020/07/1478081
Paredes, M. y Contreras, J. (2021). Mujeres agro ecólogas experiencias en la crisis ponencia presentada en el Congreso Internacional de Economía Feminista.
Paz, R. G. (2017). Las grietas de los agronegocios y los imperativos de la agricultura familiar: hacia una perspectiva conceptual. Revista Latinoamericana de Estudios
Rurales, 2(3), 39-63. Asociación Latinoamericana de Sociología Rural.
Polanyi, K. (1957). The great transformation: the political and economic origins of our time / Karl Polanyi; foreword by Joseph E. Stiglitz; with a new introd. by Fred Block. (2.o) Beacon, Paperback. (ed.) Recuperado de: http://inctpped.ie.ufrj.br/spiderweb/pdf_4/Great_Transformation.pdf
Schneider, S. (2014). Concepto de agricultura familiar. Recuperado de https://www.youtube.com/watchv=3y95w0wWShM
Téllez, G. y Cubillos, A. (2009). Relaciones entre el enfoque neoinstitucional, desarrollo y medio ambiente. Opera (9), 223-239.
Urteaga Castro Pozo. (2012). De jóvenes contemporáneos: trendys, emprendedores y empresarios culturales Maritza. En Jóvenes, culturas urbanas y redes digitales. Prácticas emergentes en las artes, las editoriales y la música. Editorial ARIEL.
Van der Ploeg, Jan Douwe. (2013). Diez cualidades de la agricultura familiar. Recuperado de: http://www.agriculturesnetwork.org/magazines/latin-america/agricultura-familiar-campesina/diez-cualidades-de-la-agricultura-familiar
Van der Ploeg, Jan Douwe (2010). Nuevos campesinos. Campesinos e imperios alimentarios. Editorial Icaria.
Viteri, M. L., Vitale, J., Quinteros, G. (2020). Innovar en tiempos de pandemia. Agricultura familiar en la Argentina. Ediciones inta. Recuperado de: https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_innovar_en_tiempos_de_pandemia_agricultura_familiar_en_la_argentina_2020.pdf