Assessment of quality and technological efficiency in gouda semi-hard cheese production

Main Article Content

Ricardo Ramón Montesdeoca Parraga
Karen Piloso Chávez
Taimy Hernández Sariego
Ileana Lemoine Yanes
Miriam Camejo Pupo
Gustavo Lorente González
Isnel Benítez Cortes
María García Garay

Abstract

The quality and indicators of technological efficiency of the production of Gouda semi-hard cheese in the Sibanicú Cheese Factory are evaluated, for the determination of the best operational conditions that allow for adequate conservation. The chemical-physical characteristics of milk, whey and cheeses are determined at the press exit and at the end of ripening. Performance, component utilization and waste are determined as indicators of technological efficiency. A sensory evaluation is performed at 20, 30 and 40 days of maturation. Milk has an acceptable chemical-physical quality due to a lower than normal content of non-fatty solids. The cheeses meet the established technological parameters, the highest qualification is reached after 30 days of ripening, obtaining good yields. The consumption rates are lower than those of Patagrás cheese and the losses are equivalent to reference values.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Montesdeoca Parraga, R. R., Piloso Chávez, K. ., Hernández Sariego , T. ., Lemoine Yanes, I. ., Camejo Pupo, M. ., Lorente González, G. ., Benítez Cortes, I. ., & García Garay, M. . (2021). Assessment of quality and technological efficiency in gouda semi-hard cheese production. Siembra, 7(2), 022–031. https://doi.org/10.29166/siembra.v7i2.2123
Section
Original article
Author Biographies

Ricardo Ramón Montesdeoca Parraga, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Carrera de Agroindustria. Campus Politécnico El Limón, Km 2.7 vía Calceta – Morro – El Limón Sector La Pastora, Calceta, Manabí, Ecuador

https://orcid.org/0000-0001-6116-9975

Karen Piloso Chávez, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Carrera de Agroindustria. Campus Politécnico El Limón, Km 2.7 vía Calceta – Morro – El Limón Sector La Pastora, Calceta, Manabí, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-6155-3552

Taimy Hernández Sariego , Universidad de Camagüey Ignacio Agramonte Loynaz, Carretera Circunvlación Norte km. 5 ½, entre Camino Viejo a Nuevitas y Avenida Ignacio Agramonte, Camagüey, Cuba

https://orcid.org/0000-0002-9638-2765

Ileana Lemoine Yanes, Combinado lácteo Camagüey, Cuba, Camino Maraguán No.75 e/ Línea y Circunvalación, El Corojo, Camagüey

https://orcid.org/0000-0002-8170-5744

Miriam Camejo Pupo, Universidad de Camagüey Ignacio Agramonte Loynaz, Carretera Circunvlación Norte km. 5 ½, entre Camino Viejo a Nuevitas y Avenida Ignacio Agramonte, Camagüey, Cuba

https://orcid.org/0000-0001-6699-3656

Gustavo Lorente González, Centro de bioplantas, Carretera de Morón km.9 ½, Ciego de Ávila, Cuba, Código, Postal: 69450, Teléfono: (53) (33) 224016

https://orcid.org/0000-0003-1008-4079

Isnel Benítez Cortes, Universidad de Camagüey Ignacio Agramonte Loynaz, Carretera Circunvlación Norte km. 5 ½, entre Camino Viejo a Nuevitas y Avenida Ignacio Agramonte, Camagüey, Cuba

https://orcid.org/0000-0003-2427-640X

María García Garay, Fábrica de quesos Sibanicú, carretera central km 644, Camagüey, Cuba

https://orcid.org/0000-0002-9468-9050

References

Brito, C. (1982). Fundamentos químicos y microbiológicos en elaboración de quesos. Universidad Austral de Chile: Valdivia.

De Marchi, M. Zotto, R. Cassandro, M. y Bittante, G. (2007). Milk coagulation ability of five dairy cattle breeds, J Dairy Sci. 90(8), 3986-3992.

Dilanian, S. (1980). Fundamentos de quesería. Moscú: Industria Alimenticia y Ligera.

Early, R. (2002). Tecnología de los productos lácteos. Zaragoza, España: Acribia.

Emplac. (2018). Informes de Acopio de Leche. Empresa Productos Lácteos Camagüey.

Escobar, D., Pelaggio, R., Grille, L., Colzada, E., Rampoldi, C., Carro, S., Delucchi, I., Viola, N., Nolla, J. P., Reinares, R., Chilibroste, P. y Piedrabuena, L. (2014). Efecto del perfil de caseínas, recuento de células somáticas y composición de la leche en el rendimiento del queso Dambo, Revista del Laboratorio Tecnológico del Uruguay, 9, 31 – 42.

Food and Agriculture Organization. (1980). Manual de fabricación de quesos.

González, M. (2002). Tecnología para la Elaboración de Queso Amarillo, Cremas y Mantequilla (Tesis de Maestría). Universidad Tecnológica de Panamá. Panamá.

NC 119. (2006). Leche. Determinación de densidad. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 448. (2006). Leche cruda. Especificaciones de calidad. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 71. (2000). Leche. Determinación de acidez. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 78-11-03. (1983). Leche. Método de Ensayo. Determinación del índice de pH. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 78-16. (1984). Quesos. Determinación de pH. La habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 78-17. (1984). Quesos. Determinación de humedad. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC 78-18. (1984). Leche y sus derivados. Quesos. Determinación del contenido de materia grasa. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC1609.64. (1997). Quesos semiduros. Especificaciones de calidad. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NC-ISO2446. (2003). Leche. Determinación del contenido de materia grasa. Método de rutina. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

NRIAL 170. (2000). Determinación del contenido de sólidos totales y sólidos no grasos de la leche mediante la fórmula de Richmond. Método de ensayo. La Habana, Cuba: Comité Estatal de Normalización.

Panreac. (1999). Métodos analíticos en alimentaria: aguas : métodos oficiales de análisis químicos y biológicos. Panreac Química S.A.

Peña, A. E. y Quintanilla, M.A. (1991). El Rendimiento Quesero. Alimentaria, 220, 39-42.

Suárez, V. (2010). Manual de tecnología de quesos. La Habana, Cuba.

Tetra Pak. (2002). Manual de la Industria Láctea. Tetra Pak . Antonio Madrid Vicente, España.

Villegas, N. R. Díaz, J. A. y Hernández, A. (2017). Evaluación de la eficiencia tecnológica en la elaboración artesanal de queso fresco de coagulación enzimática, Tecnología Química, 37(3), 1-12.

Zamora, E. (2006). Procedimiento analítico para el control de la calidad sensorial de productos de la Industria Láctea. La Habana, Cuba: Minal.