Agrobiodiversity of native potato in the Tungurahua province

Main Article Content

Edwin Leonardo Pallo Paredes
Andrea Patricia Guapi Auquilla
María Verónica Mullo Paucar

Abstract

In the present research the potato (Solanum spp.) native diversity was diagnosed in six communities of the province of Tungurahua. The methodology used was focal group and seven focal groups (women, community leaders and young people) were organized, in which eight to 10 persons participated. Thirty-two potato varieties were identified in the six communities, from which 14 were introduced improved varieties and 18 local native varieties. The varieties continue to be maintained in the communities by seed recycling. The diversity of varieties is maintained by the conservation methods, the uses and the destination of the production. Seed recycling is the most common way to maintain the diversity of seeds stored in bags and piles. The main use of the diversity of native potatoes is human consumption preparing local dishes. Most of potato production is commercialized in local markets and to a lesser extent production is used for seeds, exchange with neighbors, self-consumption at household and animal consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Pallo Paredes, E. L., Guapi Auquilla, A. P. ., & Mullo Paucar, M. V. . (2021). Agrobiodiversity of native potato in the Tungurahua province. Siembra, 8(1), e2273. https://doi.org/10.29166/siembra.v8i1.2273
Section
Original article
Author Biographies

Edwin Leonardo Pallo Paredes, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Facultad de Recursos Naturales. Panamericana Sur km 1,5. Riobamba, Ecuador

https://orcid.org/0000-0003-3127-3872

Andrea Patricia Guapi Auquilla, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Facultad de Recursos Naturales. Panamericana Sur km 1,5. Riobamba, Ecuador

https://orcid.org/0000-0003-0711-6391

References

Brack, A. (2000). Diversidad biológica y mercados en Perú: el problema agrario en debate. Perú: SEPIA VIII.

Bustillos Siñani, L., Rojas Pardo, A., Fernández Chávez, C., & Aparicio Porres, J. J. (2018). Identificación de variedades de papa nativa (Solanum sp.) producidas en tres comunidades del municipio de Tiahuanaco. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 5(2), 117-124.

Cóndor, V. (2008). Identificación de papas producidas y cultivadas en la provincia de Tungurahua: sus características y sugerencia de usos en la cocina diaria Universidad San Francisco de Quito.

Cuesta-Subía, X., Monteros-Altamirano, A., Van Den Berg, R., Visser, R. G. F., & Vosman, B. (2012). Tuber quality characteristics of Ecuadorian potato landraces and farmer preferences. Revista Latinoamericana de la Papa, 17(1), 126-151. https://doi.org/10.37066/ralap.v17i1.191

Diez, C., López, S., Zavaleta C., Rodríguez M., & Huayanay J. (2013). Cuantificación de los principios anticancerígenos de la variedad de papa nativa de pulpa de color de la región la libertad con el fin de procesamiento industrial. Pueblo Continente, 24(2), 425-429.

Kitzinger, J. (1995). Qualitative Research: Introducing focus groups. BMJ, 311, 299-302. https://doi.org/10.1136/bmj.311.7000.299

Monteros, C., & Altamirano, A. (2018). On-farm conservation of potato landraces in Ecuador. Agronomía Colombiana, 36(3) 198-200. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.66640

Monteros, C., Cuesta, X., Jiménez, J., & López, G. (2005). Papas nativas en el Ecuador: Estudios cualitativos sobre oferta y demanda. Ecuador: INIAP, Estación Experimental Santa Catalina, Programa Nacional de Raíces y Tubérculos-Papa/CIP.

Monteros, C., Jiménez, J., Gavilanes, M. I., & Reinoso, I. A. (1999). Papas nativas ecuatorianas: Redescubriendo un tesoro escondido. Ecuador: INIAP, Estación Experimental Santa Catalina, Programa Nacional de Raíces y Tubérculos Rubro-Papa.

Muñoz, M. (2014). Composición y aportes nutricionales de la papa. Revista Agrícola, (137), 36-37.

Pinto, M., & Abad, A. (2017). Valor cultural del maíz y tecnologías ancestrales en la parroquia Cayambe de Ecuador. Revista Chakiñán de Ciencias Sociales y Humanidades, (2), 47-60. https://doi.org/10.37135/chk.002.02.05

Piñero, D., Caballero-Mellado, J., Cabrera-Toledo, D., Canteros, C., Casas, A., Castañeda, A., Castillo, A., Cerritos, R., Chassin-Noria, O., Colunga-García, N., Delgado, P., Díaz-Jaimes, P., Eguiarte L., Escalante, A., Espinoza, B., Fleury, A., Flores, S., Fragoso, G., González-Astorga, J., Islas, V., Martínez, E., Martínez, F., Martínez-Castillo, J., Mastretta, A., Medellín, R., Medrano-González, L., Molina-Freaner, F., Morales, B., Murguía, A., Vega, A., Payró, E., Reyes-Montes, M., Robles, M., Rodríguez-Arellanes, G., Rojas, L., Romero-Martínez, R., Sahaza-Cardona, J., Salas, R., Sciutto, E., Scott, C., Schramm, Y., Silva, C., Souza, V., Taylor, M., Urbán, J., Uribe-Alcócer, M., Vázquez, M., Vázquez-Domínguez, E., Vovides, A., Wegier, A., Zaldívar, A., & Zúñiga, G. (2008). La diversidad genética como instrumento de la conservación y el aprovechamiento de la biodiversidad: estudios en especies mexicanas. En Capital natural de México, vol. I: Conocimiento actual de la biodiversidad (pp. 437-494). México: CONABIO.

Pumisacho, M., & Sherwood, S. (Eds.) (2002). El cultivo de papa en el Ecuador. Ecuador: INIAP, Estación Experimental Santa Catalina/CIP.

Quispe Ecos, N. (2013). Análisis de la cadena de valor de la papa nativa en los distritos de Huayana y Pomacocha - Provincia de Andahuaylas - Apurímac. Pontificia Universidad Católica del Perú.

Ritter, E. Ruiz de Galarreta, J., Barandalla, L., López, R., Huarte, M., Capezzio, S., Cuesta, X., Rivadeneira, J., Vilaró, F., Gabriel, J., Scurrah, M., Canto, R., Amoros, W., Forbes, A., Bonierbale, M. (2009). Papas nativas: un cultivo con potencial de alto valor añadido para la agricultura sostenible. Revista Latinoamericana de la Papa, 15(1), 58-60. https://doi.org/10.37066/ralap.v15i1.154

Rodríguez, L. E. (2010). Origen y evolución de la papa cultivada. Una revisión. Agronomía Colombiana, 28(1), 9-17.

Roselló, J., & Soriano, J. J. (2010). Cómo obtener tus propias semillas: Manual para agricultores ecológicos. 2.a ed. España: Junta de Andalucía, Consejería de Agricultura y Pesca.

Spooner, D.M., Ghislain, M., Simon, R., Jansky, S. H., & Gavrilenko, T. (2014). Systematics, Diversity, Genetics, and Evolution of Wild and Cultivated Potatoes. The Botanical Review, 80, 283–383. https://doi.org/10.1007/s12229-014-9146-y

Suquilanda, V. (2012). Producción orgánica de cultivos andinos. Ecuador: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO).

Tene, V. (2018). Diagnóstico de la agrobiodiversidad nativa de papa (Solanum spp.) y maíz (Zea mays l.) en 5 comunidades de la provincia de Chimborazo. Escuela Superior Politécnica de Chimborazo.