Effects of rotation systems for potato crop on chemical and physical characteristics of the soil
Main Article Content
Abstract
Crop rotation implementation may change physical and chemical characteristics of the soil and has been recommended to improve soil quality. In Colombia, some producers implement different rotation systems in potato crops, and it is important to know the potential that they can bring to these production systems. The objective of this work was evaluating the physical and chemical characteristics of the soil after using crop rotation schemes. Three rotation systems were evaluated (1. potato-potato-oatmeal, 2. potato-oatmeal-pea, 3. potato-pea-potato) in lot 49 of research center Tibaitatá Agrosavia (Colombian Corporation of Agricultural Research), located in the municipality of Mosquera, department of Cundinamarca (Colombia). Soil samples were taken at the beginning and end of each evaluated rotation system, subsequently performing physical-chemical analysis in the laboratory. In the rotation systems, no statistically significant differences were observed (p > 0.05) in the physical properties studied, but the potato-oat-pea rotation system showed a higher pH (p < 0.05) compared to the other treatments evaluated. It is important to increase the availability of nutrients such as phosphorus, boron and zinc without altering the physical properties of the soil at the end of the rotation cycles, so they can be used in the development of potato plants subsequently planted.
Downloads
Metrics
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Siembra know and accept the following conditions:
- Authors retain the copyright and grant Siembra the right of first publication of the work, under the Creative Commons Attribution License. Third parties are allowed to use what has been published as long as they refer to the author or authors of the work and its publication in this journal.
This content is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Authors maintain the copyright and guarantee Siembra the right to publish the manuscript through the channels it considers appropriate.
- Authors may establish on their own additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in Siembra, acknowledging their initial publication in the same, such as in institutional repositories.
- Authors are authorized to disseminate their work electronically once the manuscript is accepted for publication.
References
Bernal, N., Montealegre, G., Ipaz, S., Chaparro Anaya, O., y Ramírez, L. (2008). Efecto de cuatro métodos de labranza sobre las propiedades físicas y la pérdida de suelo en la rotación papa-pastos en áreas de ladera en una región alto andina de Colombia. Acta Agronómica, 57(1), 35-42. https://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/1053
Buitrago, J. Y., Duarte, C. J., y Sarmiento, A. (2006). El cultivo de la arveja en Colombia. Federación Nacional de Cultivadores de Cereales y Leguminosas-FENALCE y Fondo Nacional Cerealista.
Cámara de Comercio de Bogotá. (2015). Manual Papa. Cámara de Comercio de Bogotá. http://hdl.handle.net/11520/14306
Castro, H., Gómez, M. I., Burbano, O. H., y Silva, M. F. (2013). Fertilidad y fertilizantes. En H. Burbano Orjuela y F. Silva Mojica (eds.), Ciencia de Suelo. Principios Básicos (2ª ed.) (pp. 231–304). Sociedad Colombiana de la Ciencia del Suelo.
Coronato, M. L., Minoldo, G., y Galantini, J. A. (2018). Cambios en algunas propiedades químicas edáficas y en productividad de la cebada en rotación con arveja. En J. A. Galantini (ed.), Siembra directa en el SO Bonaerense (pp. 89–98). Universidad Nacional del Sur. https://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/8744
Gómez Giraldo, J. C. (2013). Manual de Prácticas de Campo y del Laboratorio de Suelos. Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA). https://hdl.handle.net/11404/2785
Gómez, M. (2005). Análisis de suelos como herramienta de diagnóstico en la evaluación química de la fertilidad en el cultivo de papa. En Memorias I Taller Nacional sobre Suelos, Fisiología y nutrición vegetal en el cultivo de la papa (pp. 78-90). Centro virtual de investigación de la cadena agroalimentaria de la papa (CEVIPAPA). Bogotá. https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/17441/41887_44470.pdf?sequence=1#page=89
Gómez-Calderón, N., y Estrada-León, R. J. (2020). Conservación de suelos mediante la modificación de la frecuencia de labranza: Un caso en Costa Rica. Revista de Ciencias Ambientales, 54(1), 123-139. https://doi.org/10.15359/rca.54-1.7
Gonzalez Briceño, F. H. (2016). Caracterización físico-química y microbiológica de suelos paramunos del P.N.N. Sumapaz sometidos al cultivo convencional y orgánico de papa post-descanso de actividad agrícola. Universidad Distrital de Colombia. http://hdl.handle.net/11349/7152
Instituto Geográfico Agustín Codazzi [IGAC]. (2021). Datos Abiertos Agrología. Mapas levantamiento de Suelos del Territorio Colombiano a escala 1:100.000. Departamento: Cundinamarca. https://geoportal.igac.gov.co/contenido/datos-abiertos-agrologia
Jiménez, F. (2017). La importancia de la nutrición con magnesio y azufre en el cultivo de la papa. Informaciones Agronómicas de Hispanoamérica, 26(3), 30-34. http://www.ipni.net/publication/ia-lacs.nsf/0/2D071476E9B2B1B80325815D00646E09/$FILE/30.pdf
Juárez Sanz, M., Cerdán, M., y Sánchez Sánchez, A. (2007). Hierro en el sistema suelo-planta. Universidad de Alicante. http://hdl.handle.net/10045/1845
Ligarreto, G. A., y Ospina, A. R. (2009). Análisis de parámetros heredables asociados al rendimiento y precocidad en arveja voluble (Pisum sativum L.) tipo Santa Isabel. Agronomía Colombiana, 27(3), 333-339. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/13276
López Garrido, R. (2010). Laboreo de Conservación: Efectos a corto y largo plazo sobre la calidad del suelo y el desarrollo de los cultivos. Universidad de Sevilla. http://hdl.handle.net/10261/52891
López Rodríguez, M. M. (2019). Compuestos fenólicos, carotenoides y actividad antioxidante en papa diploide con fertilización foliar de magnesio y manganeso. Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/69813
Montenegro González, H., y Malagón Castro, D. (1990). Propiedades físicas de los suelos. Instituto Geográfico Agustín Codazzi.
Mora Cerezo, B. J. (2019). El boro como elemento multifuncional en cultivos de ciclo corto. Universidad Técnica de Babahoyo. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6686
Muñoz, R. (1998). Fertilización de la papa en Antioquia. En R. Guerrero (ed.) Fertilización de cultivos en clima frío (pp. 43-61), Monómeros Colombo Venezolanos.
Ñústez-López, C. E. (ed.) (2020). Papa de año (Solanum tuberosum Grupo Andigenum): Manual de recomendaciones técnicas para su cultivo en el departamento de Cundinamarca. Corredor Tecnológico Agroindustrial, CTA-2, Universidad Nacional de Colombia. http://hdl.handle.net/20.500.12324/36818
Osman, K. T. (2014). Soil degradation, conservation and remediation. Springer Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-007-7590-9
Osorno Henao, H. (2012). Mitos y realidades de las cales y enmiendas en Colombia. Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/9810
R Core Team. (2020). R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing. https://www.r-project.org/
Rios Quinchoa, J. Y., Jaramillo Villegas, S. del C., González Santamaría, L. H., y Cotes Torres, J. M. (2010). Determinación del Efecto de Diferentes Niveles de Fertilización en Papa (Solanum tuberosum ssp. Andigena) DIACOL Capiro en un Suelo con Propiedades Ándicas de Santa Rosa de Osos, Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 63(1), 5225-5237. https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/24943
Santos Rivera, P. V. de S., y Morales Aguas, D. A. (2018). Determinación del riesgo por exposición a insecticidas en el acuífero de Tibaitatá-Mosquera mediante un modelo hidrogeológico y estrategias preventivas. Universidad de La Salle. https://ciencia.lasalle.edu.co/ing_ambiental_sanitaria/808
Sierra, C. (2016). Una relación intensa: El hierro, el suelo y las plantas. El Mercurio. https://www.elmercurio.com/campo/noticias/analisis/2016/02/02/una-relacion-intensa-el-hierro-el-suelo-y-las-plantas.aspx
Silva, P., Vergara, W., y Acevedo, E. (2015). Rotación de cultivos. En C. Ruiz Sánchez (ed.), Rastrojo de cultivos y residuos forestales. Programa de transferencia de prácticas alternativas al uso del fuego en la región del Bio-Bio (pp. 48-67). INIA Quilamapu. Boletín INIA - Instituto de Investigaciones Agropecuarias. no. 308. https://hdl.handle.net/20.500.14001/7856
Tabares Patiño, E. D., Jaramillo Villegas, S., González Santamaría, L. H., y Cotes Torres, J. M. (2009). Respuesta de la papa (Solanum tuberosum L.) variedad DIACOL CAPIRO a la fertilización en un Andisol del Oriente Antioqueño, Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 62(2), 5099–5110. https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/24922
Tariq, M., Ali, H., Hussain, N., Nasim, W., Mubeen, M., Ahmad, S., y Hasanuzzaman, M. (2019). Fundamentals of Crop Rotation in Agronomic Management. En M. Hasanuzzaman (ed.) Agronomic Crops: Volume 1: Production Technologies (pp. 545-559). Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-32-9151-5_24
Vargas-Barrantes, P., y Castro-Barquero, L. (2019). Aislamiento y evaluación de microorganismos solubilizadores de fósforo de Andisoles de Costa Rica. Agronomía Costarricense, 43(1), 47-68. https://doi.org/10.15517/rac.v43i1.35649
Villamizar Quesada, G., y Calderón, Y. (2005). Proyecto compilación y levantamiento de la información geomecánica. Desarrollo cartografía edáfica aplicado a la ingeniería en la Sabana de Bogotá. Volumen V. Instituto Colombiano de Geología y Minería (INGEOMINAS).
Wadas, W., y Dziugieł, T. (2015). Effect of complex fertilizers used in early crop potato culture on loamy sand soil. Journal of Central European Agriculture, 16(1), 23-40. https://doi.org/10.5513/JCEA01/16.1.1536
Wilches Ortiz, W. A. (2019). Manejo integrado de plagas y enfermedades en el cultivo de papa (Solanum tuberosum L.) para una mayor seguridad alimentaria de pequeños productores en el Altiplano Cundiboyacense, Colombia. Universidad Abierta y a Distancia de México. http://www.repositorio.unadmexico.mx:8080/xmlui/handle/123456789/393
Yu, T., Mahe, L., Li, Y., Wei, X., Deng, X., y Zhang, D. (2022). Benefits of crop rotation on climate resilience and its prospects in China. Agronomy, 12(2), 436. https://doi.org/10.3390/agronomy12020436