Validation of two prebiotic activators in the development of crossbred ayrshire heifers, 3,000 meters above the sea level in Sangolquí, Pichincha

Main Article Content

Luis Miguel Medina
Galo Jacho
Lenin Ron Garrido
Jorge Caicedo

Abstract

The validation of two prebiotic activators in crossbred Ayrshire heifers was conducted in the province of Pichincha, Rumiñahui County, Rumipamba Parish, at 3,000 meters a.s.l. For the field phase, purebred Ayrshire heifers with an average age of 4 to 6 months old were studied and data on their weight, height and waist diameter increase, as well as their body capacity were measured every two weeks. An experimental design (DCA) with covariables, the age being the covariable, consisted of three treatments and five observations for each treatment. The experimental unit was the heifer. According to the analysis of variance conducted for each tested variable, there are no significant differences between treatments; however, for the analysis of the covariable (ANOVA), significant differences were detected for the interaction of each variable.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Medina, L. M., Jacho, G., Ron Garrido, L., & Caicedo, J. (2015). Validation of two prebiotic activators in the development of crossbred ayrshire heifers, 3,000 meters above the sea level in Sangolquí, Pichincha. Siembra, 2(1), 34–38. https://doi.org/10.29166/siembra.v2i1.115
Section
Artículos originales. Ciencias pecuarias
Author Biographies

Luis Miguel Medina, Central University of Ecuador

Carrera de Ingeniería Agronómica, Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad Central del Ecuador, Quito.

Galo Jacho, Central University of Ecuador

Carrera de Ingeniería Agronómica, Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad Central del Ecuador, Quito.

Lenin Ron Garrido, Central University of Ecuador

Carrera de Ingeniería Agronómica, Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad Central del Ecuador, Quito.

Jorge Caicedo, Central University of Ecuador

Carrera de Ingeniería Agronómica, Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad Central del Ecuador, Quito.

References

• Almeyda, J. (2013). Recría de animales de reemplazo en sistemas intensivos. Lima, Perú: Universidad Nacional La Molina

• Ayón M., Cueva. (1998) Adaptación del Ganado Bovino a la altura. Lima, Perú: Facultad de Medicina Veterinaria de la UNMSM. Pub. Tec. N° 38

• Barra, F. (2005). Manejo de la Alimentación de Animales a Corral, Argentina: disponible en URL: www.produccion- animal.com.ar [Consultado 25 de Abril 2015]

• Bargo, F. (2005). Evaluación del Estado Corporal en vacas lecheras. Informe Técnico Elanco Animal Health. Argentina: S.n., disponible en URL: www.produccion-animal.com.ar [Consultado 3 de Marzo 2015]

• Gallardo, M. (2000). Concentrados y Subproductos para la Alimentación de Rumiantes. Argentina: INTA s.n. Boletín N° 43.

• Gibson, G., y Roberfroid, M. (2008). Handbook of prebiotic. Minesota, U.S.A.: Editorial Gibson, G. y Roberfroid”.

• Hazard, S., (1996). Alimentación de terneros y vaquillas de lechería. Colombia: INIA.

• Lanuza, F. (2008). Crianza de Terneros y Reemplazos de lechería. Argentina: Instituto de Investigaciones Agropecuarias. Boletín INIA N°148.

• Ministerio de Agricultura, Acuicultura y Pesca. (2014). Desarrollo del sector ganadero en el último año. Quito, Ecuador: MAGAP.

• Wattiaux, M. (2000). Crianza de terneras desde el nacimiento hasta el destete. Madison, U.S.A.: Instituto Babcock para la Investigación y Desarrollo Internacional de la Industria Lechera”. Universidad de Winsconsin Madison.

• Zbiden, E. (2008). Uso de prebióticos en la alimentación. Chile: “Revista tecno vet” Facultad de Ciencias Veterinarias y Pecuarias Universidad de Chile. Santiago de Chile, Chile.