Effect of herbicides on the population of microorganisms in the cultivation of Theobroma cacao L., in the Luz de América parish, Ecuador

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Eduardo Patricio Vaca Pazmiño
Milton Vinicio Uday Patiño
Dennis Vinicio Uday Ortega
Rocío Noemí Guamán Guamán
https://orcid.org/0000-0002-1795-4068
Ángel Fabián Villavicencio Abril
Santiago Miguel Ulloa Cortázar

Abstract

Conventional agriculture is characterized by excessive use of machinery, agrochemicals, and environmentally unfriendly practices. We aimed to determine the effect of herbicides (glyphosate and paraquat) on the population of rhizosphere microorganisms in Theobroma cacao L. crops in the municipality of Luz de América, Ecuador. The research was carried out between June and November 2019 in a seven-year-old crop planted in a 4x4 m arrangement, with 6.36 % organic matter, silt loam clay loam soil, and pH of 5.93 with identical management throughout the plantation. The treatments were: T1 = systemic herbicide-glyphosate (1.5 l/ha); T2 = contact herbicide-paraquat (1.5 l/ha); and T3 = mechanical control-mower-control; each with six replicates. Three soil subsamples were taken and sent to the laboratories of the Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP). The variables measured were population growth, genus identification, and fungal population growth of sample. Statistical analyses were carried out using Tinn-R. Day 28 marked a significant difference between all observations (P-value=0.0269); the presence of microorganisms had a higher concentration when paraquat was used (1,894,001 CFU/ml). The presence of Trichoderma (higher in paraquat) and Fusarium (higher in glyphosate) was noted when evaluating the population development of the fungi. Considering the treatments and the days of observation, it was confirmed that the population of Trichoderma decreased in greater proportion when glyphosate was applied. We conclude that the two herbicides increase the development of Fusarium, although paraquat to a lesser extent, while paraquat favors the presence of Trichoderma.

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Vaca Pazmiño, E. P., Uday Patiño, M. V., Uday Ortega, D. V., Guamán Guamán, R. N., Villavicencio Abril, Ángel F., & Ulloa Cortázar, S. M. (2025). Effect of herbicides on the population of microorganisms in the cultivation of Theobroma cacao L., in the Luz de América parish, Ecuador. Siembra, 12(1), e7320. https://doi.org/10.29166/siembra.v12i1.7320
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Original article
Author Biographies

Eduardo Patricio Vaca Pazmiño, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-8980-6806

Milton Vinicio Uday Patiño, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0000-0001-9446-1315

Dennis Vinicio Uday Ortega, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0009-0001-1900-9983

Rocío Noemí Guamán Guamán, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-1795-4068

Ángel Fabián Villavicencio Abril, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0000-0003-0058-271X

Santiago Miguel Ulloa Cortázar, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE, Sede Santo Domingo de los Tsáchilas. Departamento de Ciencias de la Vida y la Agricultura. Vía Santo Domingo-Quevedo km 24. P.O. BOX 171-5-231B. Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador

https://orcid.org/0000-0001-6403-6780

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