Peasant survival strategies in high Andean agroecosystems

Main Article Content

Christian Vicente Tamayo Ortiz
https://orcid.org/0000-0002-4433-8594
Darío Alexander Cepeda Bastidas
Gustavo Fernando Sevillano Vásquez
Kerlly Bethsabe Cisneros Quilligana
Diana Estefanía Montesdeoca Chulde

Abstract

A systemic approach research was carried out at the civil parish of Chugchilán in the Cotopaxi province in order to identify the survival peasant’s strategies in areas located over 3000 meters above the sea level. The results show a wide range of areas: cold heights of mountain ranges, lower flanks of the Quilotoa volcano, upper and lower slopes of the western cordillera and bottoms of the Toachi river basin. Each area has its own topographic, soil, climate particularities which affect the agriculture and livestock development. The peasants experiment some vulnerability conditions (low incomes) and deploy strategies to improve their situation: itinerant migration towards main cities in order to sell their labor; agricultural production for trade and personal consumption (60% and 40%); adding value to traditional crops as lupin (Lupinus mutabilis) for trade; and other non-agricultural income sources (building, handicrafts, services related to rural tourism). The social economic situation of the farmers may improve or get worse according to the agroecosystem they live in.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Tamayo Ortiz, C. V., Cepeda Bastidas, D. A., Sevillano Vásquez, G. F., Cisneros Quilligana, K. B., & Montesdeoca Chulde, D. E. (2023). Peasant survival strategies in high Andean agroecosystems. Siembra, 10(2), e4520. https://doi.org/10.29166/siembra.v10i2.4520
Section
Original article
Author Biographies

Christian Vicente Tamayo Ortiz, Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Jerónimo Leiton y Gato Sobral, Ciudadela Universitaria. 170521. Quito, Pichincha, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-4433-8594

Darío Alexander Cepeda Bastidas, Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Jerónimo Leiton y Gato Sobral, Ciudadela Universitaria. 170521. Quito, Pichincha, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-2527-0969

Gustavo Fernando Sevillano Vásquez, Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Jerónimo Leiton y Gato Sobral, Ciudadela Universitaria. 170521. Quito, Pichincha, Ecuador

https://orcid.org/0000-0002-3751-6

Kerlly Bethsabe Cisneros Quilligana, Asesora agrícola independiente. Quito, Pichincha, Ecuador

https://orcid.org/0000-0003-4054-7708

Diana Estefanía Montesdeoca Chulde, Dorliagro. Barrio 20 de Julio, Hacienda San Carlos, Tambillo Viejo. Machachi, Pichincha, Ecuador

https://orcid.org/0009-0004-8238-7401

References

Amat, C., y Chávez, L. (2012). El Perú nuestro de cada día: nueve ensayos para discutir y decidir. Universidad del Pacífico. http://hdl.handle.net/11354/2716

Apollín, F. y Eberhart, C. (1999). Análisis y diagnóstico de los Sistemas de Producción en el medio Rural. Guía Metodológica. CAMAREN.

Aquino, V. (2018). Sustentabilidad del cultivo de Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) en la zona altoandina del valle del Mantaro, Perú. Universidad Agraria La Molina. http://repositorio.lamolina.edu.pe

Avellaneda-Torres, L., Torres, E., y León-Sicard, T. (2014). Agricultura y vida en el páramo: una mirada desde la vereda El Bosque (Parque Nacional Natural de Los Nevados). Cuadernos de Desarrollo Rural, 11(73), 105-128. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr11-73.avpm DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.CDR11-73.avpm

Barrientos, K. (2014). Beneficios socioeconómicos y ecológicos del turismo en la isla Amantani-Perú, 2013. COMUNIC@CCIÓN 5(2), 48-58 https://comunicacionunap.com/index.php/rev/article/view/58

Caicedo, C. y Peralta, E. (2000). Zonificación potencial para el cultivo de chocho. En C. Caicedo y E. Peralta (Eds.), Zonificación potencial, sistemas de producción y procesamiento artesanal del chocho (Lupinus Mutabilis Sweet) (p.p. 6-9). INIAP. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/441

Canahua, A.; y Román, P. (2016). Tarwi. Leguminosa andina de gran potencial. Leisa Revista de Agroecología, 32(2), 20-21. https://www.leisa-al.org/web/index.php/volumen-32-numero-2

Chirinos, M. (2015). Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) una planta con potencial nutritivo y medicinal. Revista Bio Ciencias 3(3), 163-172. http://dx.doi.org/10.15741/revbio.03.03.03 DOI: https://doi.org/10.15741/revbio.03.03.03

Cochet, H., Brochet, M., Ouattara, Z. y Boussou, V. (2002). Démarche d’étude des systèmes de production de la région de Korhogo-Koulokakaha-Gbonzoro en Côte d’Ivoire. Les Éditions du Gret.

Chiriboga, M., y Wallis, B. (2010). Diagnóstico de la pobreza en Ecuador y respuestas de política pública. RIMISP.

Deza, J. y Delgado, F. (2018). La Domesticación de los Andes: Gestión agrícola prehispánica y su aporte al mundo. Universidad Alas Peruanas. Fondo Editorial UAP.

GAD Municipal Sigchos (2015). Actualización Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial Sigchos 2015-2065. GAD Municipal Sigchos.

Figueroa, J. (2018). Desarrollo turístico y pobreza. El caso del cusco, Perú. Revista de Ocio y Turismo 12(2), 60-79. https://doi.org/10.17979/rotur.2018.12.2.3458 DOI: https://doi.org/10.17979/rotur.2018.12.2.3458

García, J. (2014). Gestión de la producción asociativa del chocho (Lupinus mutabilis Sweet) y su incidencia en el nivel de ingresos de los habitantes productores de la comunidad Sarachupa. Universidad Técnica de Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/8567

Gascón, J. (2011). Turismo rural comunitario y diferenciación campesina. Consideraciones a partir de un caso andino. Mundo Agrario, 11(22). https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v11n22a01

Hofstede, R. (2004). El manejo del páramo como ecosistema estratégico. En R. Andressen y M. Monasterio (Eds.). Los Páramos Andinos: Los desafíos en el Siglo XXI. Memorias del IV Simposio Internacional de Desarrollo Sustentable en los Andes. (p.p.5, 41-46). Universidad de Naciones Unidas.

Llangari, D. (2017). Exportación de chocho pelado hacia España. Universidad de las Américas. http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7582

Loza, H. (2008). Problemas y perspectivas de la agricultura andina. Perspectivas, 22, 45-109.

Mercado, G. (2018). Memoria foro virtual: Los caminos del tarwi y la integración andina: Bolivia, Perú y Ecuador. IPDRS.

Mena, P. y Hofstede, R. (2006). Los páramos ecuatorianos. En M. Moraes., B. Ollgaard., L. Kvist., F. Borchsenius., y H. Balslev (ed.), Botánica Económica de los Andes Centrales (p.p. 91-109). Universidad Mayor de San Andrés.

Moncayo, L., Berrera, V., Caicedo, C., Peralta, E. y Rivera, M. (2000). Sistemas de producción de chocho en la sierra ecuatoriana. En C. Caicedo y E. Peralta (Eds.). Zonificación potencial, sistemas de producción y procesamiento artesanal del chocho (Lupinus Mutabilis Sweet) (p.p. 10-24). INIAP. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/441

Narváez, E. (2011). Una visión general del Ecoturismo en los páramos de Ecuador. En P. Mena, A. Castillo, S. Flores, R. Hofstede, S. Lasso, G. Medina, N. Ochoa y D. Ortiz (Eds.). Páramo. Paisaje estudiado, habitado, manejado e institucionalizado (p.p. 261-268). Editorial EcoCiencia, Abya-Yala y ECOBONA.

Nieto C., C., Lescano R., M. B., y Mejía S., M. (2017). Influencia de la aptitud natural de uso del suelo en la pobreza y desnutrición de la población rural en la provincia de Cotopaxi, Sierra Centro del Ecuador. Siembra, 4(1), 1-20. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.295 DOI: https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.295

Perez, C., Nicklin, C., Dangles, O., Vanek, S., Sherwood, S., Halloy, S., Garrent, K., Forbes, G. (2010). Climate Change in the High Andes: Implications and Adaptation Strategies for Small-scale Farmers. The International Journal of Environmental, Cultural, Economic, And Social Sustainability, 6, 2010. http://www.Sustainability-Journal.com DOI: https://doi.org/10.18848/1832-2077/CGP/v06i05/54835

Ruíz, D., Martínez, J. y Figueroa, A. (2015). Agricultura sostenible en ecosistemas de alta montaña. Revista Biotecnología en el sector Agropecuario y Agroindustrial, 13(1), 129-138. https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/360 DOI: https://doi.org/10.18684/BSAA(13)129-138

Sánchez, M. (2017). Comprender la agricultura en los Andes peruanos. Economía y política en la comunidad de Yanque (Caylloma, Arequipa). Revista Antropologías del Sur, 4(7), 235-256. https://doi.org/10.25074/rantros.v4i7.794 DOI: https://doi.org/10.25074/rantros.v4i7.794

Terán, J. (2007). Las quimeras y sus caminos. La gobernanza del agua y sus dispositivos para la producción de pobreza rural en los Andes ecuatorianos. CLACSO.

Tamayo, C., Ortiz, R., y Cepeda, D. (2017). Sistemas de producción campesinos y gestión social del riego: el caso de la acequia Mocha-Huachi. Siembra, 4(1), 21-30. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.299 DOI: https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.299

Torres, J. (2014). Diseño de un modelo de restauración ecológica aplicable a los ecosistemas de páramos degradados en el Ecuador. Universidad Nacional de Loja. https://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/12183

Yumbla. M. (2006). Estudio de factibilidad para la producción, industrialización y comercialización de chocho (Lupinus mutabilis Sweet), con enfoque de granja integral en el cantón Montúfar-Carchi. Universidad San Francisco de Quito. https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/6326

Most read articles by the same author(s)