Peasant survival strategies in high Andean agroecosystems
Main Article Content
Abstract
A systemic approach research was carried out at the civil parish of Chugchilán in the Cotopaxi province in order to identify the survival peasant’s strategies in areas located over 3000 meters above the sea level. The results show a wide range of areas: cold heights of mountain ranges, lower flanks of the Quilotoa volcano, upper and lower slopes of the western cordillera and bottoms of the Toachi river basin. Each area has its own topographic, soil, climate particularities which affect the agriculture and livestock development. The peasants experiment some vulnerability conditions (low incomes) and deploy strategies to improve their situation: itinerant migration towards main cities in order to sell their labor; agricultural production for trade and personal consumption (60% and 40%); adding value to traditional crops as lupin (Lupinus mutabilis) for trade; and other non-agricultural income sources (building, handicrafts, services related to rural tourism). The social economic situation of the farmers may improve or get worse according to the agroecosystem they live in.
Downloads
Metrics
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Siembra know and accept the following conditions:
- Authors retain the copyright and grant Siembra the right of first publication of the work, under the Creative Commons Attribution License. Third parties are allowed to use what has been published as long as they refer to the author or authors of the work and its publication in this journal.
This content is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Authors maintain the copyright and guarantee Siembra the right to publish the manuscript through the channels it considers appropriate.
- Authors may establish on their own additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in Siembra, acknowledging their initial publication in the same, such as in institutional repositories.
- Authors are authorized to disseminate their work electronically once the manuscript is accepted for publication.
References
Amat, C., y Chávez, L. (2012). El Perú nuestro de cada día: nueve ensayos para discutir y decidir. Universidad del Pacífico. http://hdl.handle.net/11354/2716
Apollín, F. y Eberhart, C. (1999). Análisis y diagnóstico de los Sistemas de Producción en el medio Rural. Guía Metodológica. CAMAREN.
Aquino, V. (2018). Sustentabilidad del cultivo de Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) en la zona altoandina del valle del Mantaro, Perú. Universidad Agraria La Molina. http://repositorio.lamolina.edu.pe
Avellaneda-Torres, L., Torres, E., y León-Sicard, T. (2014). Agricultura y vida en el páramo: una mirada desde la vereda El Bosque (Parque Nacional Natural de Los Nevados). Cuadernos de Desarrollo Rural, 11(73), 105-128. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr11-73.avpm DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.CDR11-73.avpm
Barrientos, K. (2014). Beneficios socioeconómicos y ecológicos del turismo en la isla Amantani-Perú, 2013. COMUNIC@CCIÓN 5(2), 48-58 https://comunicacionunap.com/index.php/rev/article/view/58
Caicedo, C. y Peralta, E. (2000). Zonificación potencial para el cultivo de chocho. En C. Caicedo y E. Peralta (Eds.), Zonificación potencial, sistemas de producción y procesamiento artesanal del chocho (Lupinus Mutabilis Sweet) (p.p. 6-9). INIAP. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/441
Canahua, A.; y Román, P. (2016). Tarwi. Leguminosa andina de gran potencial. Leisa Revista de Agroecología, 32(2), 20-21. https://www.leisa-al.org/web/index.php/volumen-32-numero-2
Chirinos, M. (2015). Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) una planta con potencial nutritivo y medicinal. Revista Bio Ciencias 3(3), 163-172. http://dx.doi.org/10.15741/revbio.03.03.03 DOI: https://doi.org/10.15741/revbio.03.03.03
Cochet, H., Brochet, M., Ouattara, Z. y Boussou, V. (2002). Démarche d’étude des systèmes de production de la région de Korhogo-Koulokakaha-Gbonzoro en Côte d’Ivoire. Les Éditions du Gret.
Chiriboga, M., y Wallis, B. (2010). Diagnóstico de la pobreza en Ecuador y respuestas de política pública. RIMISP.
Deza, J. y Delgado, F. (2018). La Domesticación de los Andes: Gestión agrícola prehispánica y su aporte al mundo. Universidad Alas Peruanas. Fondo Editorial UAP.
GAD Municipal Sigchos (2015). Actualización Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial Sigchos 2015-2065. GAD Municipal Sigchos.
Figueroa, J. (2018). Desarrollo turístico y pobreza. El caso del cusco, Perú. Revista de Ocio y Turismo 12(2), 60-79. https://doi.org/10.17979/rotur.2018.12.2.3458 DOI: https://doi.org/10.17979/rotur.2018.12.2.3458
García, J. (2014). Gestión de la producción asociativa del chocho (Lupinus mutabilis Sweet) y su incidencia en el nivel de ingresos de los habitantes productores de la comunidad Sarachupa. Universidad Técnica de Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/8567
Gascón, J. (2011). Turismo rural comunitario y diferenciación campesina. Consideraciones a partir de un caso andino. Mundo Agrario, 11(22). https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v11n22a01
Hofstede, R. (2004). El manejo del páramo como ecosistema estratégico. En R. Andressen y M. Monasterio (Eds.). Los Páramos Andinos: Los desafíos en el Siglo XXI. Memorias del IV Simposio Internacional de Desarrollo Sustentable en los Andes. (p.p.5, 41-46). Universidad de Naciones Unidas.
Llangari, D. (2017). Exportación de chocho pelado hacia España. Universidad de las Américas. http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7582
Loza, H. (2008). Problemas y perspectivas de la agricultura andina. Perspectivas, 22, 45-109.
Mercado, G. (2018). Memoria foro virtual: Los caminos del tarwi y la integración andina: Bolivia, Perú y Ecuador. IPDRS.
Mena, P. y Hofstede, R. (2006). Los páramos ecuatorianos. En M. Moraes., B. Ollgaard., L. Kvist., F. Borchsenius., y H. Balslev (ed.), Botánica Económica de los Andes Centrales (p.p. 91-109). Universidad Mayor de San Andrés.
Moncayo, L., Berrera, V., Caicedo, C., Peralta, E. y Rivera, M. (2000). Sistemas de producción de chocho en la sierra ecuatoriana. En C. Caicedo y E. Peralta (Eds.). Zonificación potencial, sistemas de producción y procesamiento artesanal del chocho (Lupinus Mutabilis Sweet) (p.p. 10-24). INIAP. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/441
Narváez, E. (2011). Una visión general del Ecoturismo en los páramos de Ecuador. En P. Mena, A. Castillo, S. Flores, R. Hofstede, S. Lasso, G. Medina, N. Ochoa y D. Ortiz (Eds.). Páramo. Paisaje estudiado, habitado, manejado e institucionalizado (p.p. 261-268). Editorial EcoCiencia, Abya-Yala y ECOBONA.
Nieto C., C., Lescano R., M. B., y Mejía S., M. (2017). Influencia de la aptitud natural de uso del suelo en la pobreza y desnutrición de la población rural en la provincia de Cotopaxi, Sierra Centro del Ecuador. Siembra, 4(1), 1-20. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.295 DOI: https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.295
Perez, C., Nicklin, C., Dangles, O., Vanek, S., Sherwood, S., Halloy, S., Garrent, K., Forbes, G. (2010). Climate Change in the High Andes: Implications and Adaptation Strategies for Small-scale Farmers. The International Journal of Environmental, Cultural, Economic, And Social Sustainability, 6, 2010. http://www.Sustainability-Journal.com DOI: https://doi.org/10.18848/1832-2077/CGP/v06i05/54835
Ruíz, D., Martínez, J. y Figueroa, A. (2015). Agricultura sostenible en ecosistemas de alta montaña. Revista Biotecnología en el sector Agropecuario y Agroindustrial, 13(1), 129-138. https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/360 DOI: https://doi.org/10.18684/BSAA(13)129-138
Sánchez, M. (2017). Comprender la agricultura en los Andes peruanos. Economía y política en la comunidad de Yanque (Caylloma, Arequipa). Revista Antropologías del Sur, 4(7), 235-256. https://doi.org/10.25074/rantros.v4i7.794 DOI: https://doi.org/10.25074/rantros.v4i7.794
Terán, J. (2007). Las quimeras y sus caminos. La gobernanza del agua y sus dispositivos para la producción de pobreza rural en los Andes ecuatorianos. CLACSO.
Tamayo, C., Ortiz, R., y Cepeda, D. (2017). Sistemas de producción campesinos y gestión social del riego: el caso de la acequia Mocha-Huachi. Siembra, 4(1), 21-30. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.299 DOI: https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.299
Torres, J. (2014). Diseño de un modelo de restauración ecológica aplicable a los ecosistemas de páramos degradados en el Ecuador. Universidad Nacional de Loja. https://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/12183
Yumbla. M. (2006). Estudio de factibilidad para la producción, industrialización y comercialización de chocho (Lupinus mutabilis Sweet), con enfoque de granja integral en el cantón Montúfar-Carchi. Universidad San Francisco de Quito. https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/6326