Evaluation of the development and yield of the corn crop (Zea mays L.) using four hybrids.
Main Article Content
Abstract
Corn is a crop of economic importance worldwide. The expression of genotypic and phenotypic characteristics are affected by the environmental conditions to which the plant is exposed. Therefore, the objective of this research was to evaluate the development and performance of the corn crop, to contribute with the expansion of the agricultural frontier, using four corn hybrids, during the period november – February 2016. The trial was developed in the parish of Luz de America, province of Santo Domingo de los Tsáchilas – Ecuador. The management was carried out by performing fertilization and pest control of the crop equally in all treatments, the hybrids used were; Thunder-NB-7443, Iniap-H-551, Pioneer-F30K73 and Gladiador-DOW-2B-688; The variables yield per hectare, length of the ear, diameter of the ear and weight of the ear, number of leaves, height of the plant, insertion to the ear, and ear per plant were evaluated. Where the hybrid that better developed in the zone of Luz de America was Pioneer-F., when expressing high yields in terms of production per hectare; being Trueno-NB., and Iniap-H., those that occupy statistically non-significant ranges and during most of the evaluation Gladiator DOW 2B-688; it is the least potentialized. It is concluded that corn tends to adapt, favorably to different environments, however, depending on the agroecological environment can be expressed the tolerance to stress that this generates, which is expressed through production and yield.
Downloads
Metrics
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Siembra know and accept the following conditions:
- Authors retain the copyright and grant Siembra the right of first publication of the work, under the Creative Commons Attribution License. Third parties are allowed to use what has been published as long as they refer to the author or authors of the work and its publication in this journal.
This content is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Authors maintain the copyright and guarantee Siembra the right to publish the manuscript through the channels it considers appropriate.
- Authors may establish on their own additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in Siembra, acknowledging their initial publication in the same, such as in institutional repositories.
- Authors are authorized to disseminate their work electronically once the manuscript is accepted for publication.
References
Andino, B. (2009). Evaluación de la producción de seis híbridos de maíz duro, con dos formulaciones de fertilización química en la zona de Balzar, provincia del Guayas. Universidad Técnica Estatal de Quevedo.
Aguilar Carpio, C., Escalante Estrada, J. A. S. & Aguilar Mariscal, I. (2015). Análisis de crecimiento y rendimiento de maíz en clima cálido en función del genotipo, biofertilizante y nitrógeno. Revista Terra Latinoamericana, 33(1), 51-62.
Aguiluz, A. (1998). Evaluación de híbridos de maíz (Zea mays L.) de grano blanco y amarillo en ambientes de Centroamérica, Panamá y el Caribe. Agronomía Mesoamericana, 9(1), 28-37.
Arboleda, M. (2011). Efecto de la irradiancia en el crecimiento y desarrollo de Aptenia cordifolia (L.f.) Schwantes como cobertura ornamental, Venezuela. Revista Bioagro, 23(3), 175-184.
ARIS (2014). Ficha técnica. Obtenido de: hhttps://s3.amazonaws.com/apprunn-acl/COM-PRU-01/ARQ88/application/FT-DOW-2B688.pdf
Ávila, M. E., Borges, O. L. & Bernáez, J. C. (2009). Caracterización biométrica del cultivo y perfil descriptivo de mazorcas del híbrido de maíz superdulce “delicia” (bt1), Venezuela. Revista Bioagro, 21(2), 143-147.
Baca, L.A. (2016). La producción de maíz amarillo en el Ecuador y su relación con la soberanía alimentaria. Pontificia Universidad Católica del Ecuador.
CIMMYT - Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo. (1999). Manejo de los ensayos e informe de los datos para el programa de ensayos internacionales de maíz del CIMMYT. México D.F.: CIMMYT.
Domínguez, R. (2005). Proyecto de investigación agronómica sobre el efecto del ácido giberélico activado en la producción de frutas y hortalizas. Madrid.
FIRA - Fideicomisos Instituidos en Relación con la Agricultura. (2016). Panorama agroalimentario. México: Dirección de investigación y evaluación económica sectorial. Maíz 2016.
Garzón, D., Vélez,, J. & Orduz, J. (2013). Efecto del déficit hídrico en el crecimiento y desarrollo de frutos de naranja Valencia (Citrus sinensis Osbeck) en el piedemonte del Meta, Colombia. Revista Acta Agronómica. 62(2), 136-147.
INEC - Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2016). Encuesta de superficie y producción agropecuaria continua, ESPAC-2016. Quito: Unidad de Estadísticas Agropecuarias.
Lusero Sumba, E. (2013). Producción histórica de maíz duro seco. Quito: Dirección de Análisis y Procesamiento de la Información, Coordinación General del Sistema de Información Nacional, Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca.
Monteros Guerrero, A., & Salvador Saráuz, S. (2014). Rendimiento de maíz duro seco en verano. Quito: Dirección de Análisis y Procesamiento de la Información, Coordinación General del Sistema de Información Nacional, Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca.
Mosaic, A. (2005). Soluciones de fertilización, comparación de requerimientos nutricionales de soja y maíz. Obtenido de: https://www.agrositio.com.ar/noticia/53388-recomendaciones-para-el-cultivo-de-la-soja
Novoa, R. (2002). Evaluación de un instrumento medidor de clorofila en la determinación de niveles de nitrógeno foliar en maíz, Chile. Revista Agricultura Técnica, 62(1), 166-171.
Olalde-Gutiérrez, V.M., Escalante-Estrada, J.A., Sánchez-García, P., Tijerina-Chávez, L., Mastache-Lagunas A.A. & Carreño-Román, E. (2000). Crecimiento y distribución de biomasa en girasol en función del nitrógeno y densidad de población en clima cálido, México. Revista Terra, 18(4), 313-323.
Sánchez Ortega, I. (2014). Maíz I (Zea mays). Reduca (Biología). Serie Botánica, 7(2), 151-171.
Paliwal, R. L., Granados, G., Lafitte, H. R., Violic, A. D., & Marathée, J. P. (2001). El maíz en los trópicos: mejoramiento y producción, FAO, Departamento de Agricultura, Roma. Grupo de Cultivos Alimentarios Extensivos Servicio de Cultivos y Pastos. Roma: FAO.
Paratori, O. (1986). Producción de maíz y comportamiento de híbridos comerciales. IPA La Platina, 37, 44-48.
Santos M., Segura, M., & Ñústez, C.E. (2010). Análisis de crecimiento y relación fuente-demanda de cuatro variedades de papa (Solanum tuberosum L.) en el municipio de Zipaquirá, Cundinamarca, Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 63 (1), 5253-5266.
Segovia, J. (2006). Evaluación agronómica de tres híbridos de maíz (Zea mays l.) con cinco dosis de doble sulfato de potasio y magnesio, bajo el sistema de siembra directa en la zona de San Carlos, Quevedo. Universidad de las Fuerzas Armadas – ESPE.
Sillon, M. (2012). Programa de investigación en cultivos extensivos - Las principales enfermedades fúngicas del cultivo de maíz. Facultad de Ciencias Agrarias de Esperanza, Santa Fe. Revista Horizonte A, 7-12.
Ritchie, S.W., Hanway, J.J., & Benson, G.O. (1993). How a corn plant develops. Iowa State University of Science and Technology Cooperative Extension Service, Ames.
Tosquy, O.H., Palafox, C.A., Sierra, M.M., Zambada, M.A., Martínez, M.C. & Granados, R.G. (2005). Comportamiento agronómico de híbridos de maíz en dos municipios de Veracruz, México. Agronomía Mesoamericana, 16(1), 7-12. https://doi.org/10.15517/am.v16i1.5177
Wong, R., & Gutiérrez del Río, J. (2007). Aptitud combinatoria de componentes del rendimiento en líneas de maíz para grano en la comarca Lagunera, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 30(2), 181-189.
Zambrano, G. (2016). Plan de semillas de maíz duro de alto rendimiento (MAGAP), costos de producción y rentabilidad en el cantón Mocache, provincia de Los Ríos. Universidad Técnica Estatal de Quevedo.