Management of native maize varieties in the Ch'ol milpa of Salto de Agua, Chiapas, Mexico

Main Article Content

CARLOS ERNESTO
https://orcid.org/0000-0002-6332-1771
Franklin B. Martínez Aguilar
Héctor Vázquez Solís
Jaime Llaven Martínez
Eraclio Gómez Padilla
José Galdámez Galdámez

Abstract

The Choles, a Mayan group living in southern Mexico, base their economy on agricultural activities. Using traditional farming methods, they cultivate only native maize varieties that are adapted to the local environmental conditions and their consumption culture. To learn about the management system used by the indigenous people with their native seeds, the maize cultivation management system was characterized to determine the maize varieties cultivated in the municipality of Salto de Agua, Chiapas, Mexico. We interacted directly with farmers in nine localities of the municipality 12 months. Maize is grown in two seasonal cycles: spring/summer (March-September) known as milpa de año, which in some areas is cultivated according to Mesoamerican principles of slash-and-burn agriculture, and fall/winter (October-April), known as tornamil. The cultivation of the milpa is carried out by family labor, where mainly native maize varieties of the Vandeño, Tuxpeño, Tepecintle, Zapalote Grande, Olotillo, and Chiquito types are grown. Native maize varieties have specific parameters. Vandeño and Tuxpeño, the most widely cultivated varieties, have plant height, ear height, and leaf area of 3.30 and 3.36 m, 1.73 and 1.76 m, and 9250 and 8841 cm2, respectively.  Both varieties have medium green leaves, with many lateral branches on the ear. The ears are cylindrical and conical in shape; the kernels are semi-crystalline, opaque, and serrated, with creamy white, yellow, and red colors; average yields of both varieties are 2.0 t ha-1. Promoting the in situ conservation of native maize varieties in the study area using an agroecological approach is a strategy that grants its sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
CARLOS ERNESTO, Martínez Aguilar, F. B., Vázquez Solís, H., Llaven Martínez, J., Gómez Padilla, E., & Galdámez Galdámez, J. (2025). Management of native maize varieties in the Ch’ol milpa of Salto de Agua, Chiapas, Mexico. Siembra, 12(2), e8435. https://doi.org/10.29166/siembra.v12i2.8435
Section
Dossier: Maíces nativos en Latinoamérica: legado biocultural entre agronomía, economía y política
Author Biographies

CARLOS ERNESTO, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0002-6332-1771

Franklin B. Martínez Aguilar, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0003-2666-5863

Héctor Vázquez Solís, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0002-3865-9922

Jaime Llaven Martínez, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0002-3865-9922

Eraclio Gómez Padilla, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0002-3137-0798

José Galdámez Galdámez, Universidad Autónoma de Chiapas. Facultad de Ciencias Agronómicas. Carretera Tuxtla Gutiérrez-Villaflores Km. 84.5. Villaflores. Chiapas, México. C.P. 30470

https://orcid.org/0000-0002-2931-1596

References

Aguilar Jiménez, C., E. (2014). La agricultura sostenible en el Valle del Tulijá, Chiapas, México. Universidad Autónoma de Chiapas. https://dgip.unach.mx/index.php/difusion/288-la-agricultura-sostenible-en-el-valle-del-tulija-chiapas-mexico

Aguilar-Jiménez, C. E., Tolón-Becerra, A., y Lastra-Bravo, X., B. (2012). Assessment of the maize (Zea mays L.)-Mucuna (Mucuna deeringianum Bort) agroecosystem. American Journal of Agricultural and Biological Sciences 7(2), 186-193. https://doi.org/10.3844/ajabssp.2012.186.193 DOI: https://doi.org/10.3844/ajabssp.2012.186.193

Bastida-Francisca, I., Ávila-Nájera, D. M., Pedraza-Mandujano, J., Guzmán-Gómez, E., Santiago-Mejía, H., y Albino Garduño, R. (2024). Valoración biocultural de la milpa mazahua en una comunidad del noreste del Estado de México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 21(4), 567–581. https://doi.org/10.22231/asyd.v21i4.1675 DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v21i4.1675

Carballo, C. A., y Benítez, V. A. (2003). Manual gráfico para la descripción varietal del maíz (Zea mays L.). Secretaría de Agricultura, Ganadería. Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación [SAGARPA].

Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad [CONABIO]. (2016). La milpa. CONABIO. https://www.biodiversidad.gob.mx/diversidad/sistemasproductivos/milpa

Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la biodiversidad [CONABIO]. (2020a). Maíces. CONABIO. https://www.biodiversidad.gob.mx/diversidad/alimentos/maices

Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la biodiversidad [CONABIO]. (2020b). Razas de maíz en México. CONABIO. https://www.biodiversidad.gob.mx/diversidad/alimentos/maices/razas-de-maiz

Coutiño Estrada, B. J., Cruz Vázquez, C., Gómez Montiel, N. O., Hernández Castillas, J. M., Cruz Chávez, F. J., Vidal Martinez, V. A., y Aguilar Jiménez, C. E. (2021). Diversidad fenotípica de razas de maíz cultivadas en Chiapas, México. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias [INIFAP].

Damián-Huato, M. Á. (2023). Milpa, diálogo de saberes y la relación campesino-tierra. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 33(62), e231335. https://doi.org/10.24836/es.v33i62.1335 DOI: https://doi.org/10.24836/es.v33i62.1335

Elizalde López, G. G., Sagarnaga Villegas, L. M., y Olivera Martínez, A. M. (2024). Agricultores de maíz en el sistema roza tumba y quema. ¿qué los motiva a preservar este sistema agrícola? Revista de Geografía Agrícola, (72), 2–18. https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.72.3 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.72.3

Flannery, K. V. (1985). Los orígenes de la agricultura en México: las teorías y las evidencias. En S.W. Rojas Rabiela Teresa (ed.), Historia de la agricultura: época prehispánica-siglo XVI. Tomo I (pp 237-266). Instituto Nacional de Antropología e Historia [INAH].

Fonteyne, S., Castillo Caamal, J. B., Lopez-Ridaura, S., van Loon, J., Espidio Balbuena, J., Osorio Alcalá, L., Martínez Hernández, F., Odjo, S., y Verhulst, N. (2023). Review of agronomic research on the milpa, the traditional polyculture system of Mesoamerica. Frontiers in Agronomy, 5, 1115490. https://doi.org/10.3389/fagro.2023.1115490 DOI: https://doi.org/10.3389/fagro.2023.1115490

Gliessman, S. R. (2002). Agroecología : procesos ecológicos en agricultura sostenible. Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza [CATIE]. https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/9149

Jouault, S., Enseñat-Soberanis, F., y Balladares-Soberano, C. (2018). La milpa maya en Yucatán: ¿una transición entre la patrimonialización y la turistificación? Gremium, 5(10), 9–24. https://doi.org/10.56039/rgn10a03 DOI: https://doi.org/10.56039/rgn10a03

Jugenheimer, W. R. (1981). Maíz: variedades mejoradas, métodos de cultivo y producción de semillas. LIMUSA.

Kato Yamakake, T. A.; Mapes Sánches, C.; Mera Ovando, L.M.; Serratos Hernández, J. A., y Bye Boettler, R. A. (2009). Origen y diversificación del maíz: una revisión analítica. Universidad Nacional Autónoma de México https://www.biodiversidad.gob.mx/publicaciones/versiones_digitales/Origen_deMaiz.pdf

Leyva-Trinidad, D. A., Pérez-Vázquez, A., Bezerra da Costa, I., y Formighieri Giordani, R. C. (2020). El papel de la milpa en la seguridad alimentaria y nutricional en hogares de Ocotal Texizapan, Veracruz, México. Polibotánica, (50), 279-299. https://doi.org/10.18387/polibotanica.50.16 DOI: https://doi.org/10.18387/polibotanica.50.16

Linares Mazari, E., y Bye Boettler, R. (2015). Las especies subutilizadas de la milpa. Revista Digital Universitaria, 16(5), 35. http://www.revista.unam.mx/vol.16/num5/art35/index.html

Martínez-Sánchez, J., Espinosa-Paz, N., y Cadena-Iñiguez, P. (2017). Caracterización morfológica de poblaciones de maíz nativo (Zea mays L.) en Chiapas, México. Agro Productividad, 10(9), 26-34. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/186

Montejo, L. B. C., Sánchez-Cortés, M. S., Orantes-García, C., Moreno-Moreno, R. A., y Terrón-Amigón, E. (2021). Agrobiodiversidad de maíz y frijol en la milpa Ch’ol del ejido Amado Nervo, municipio de Yajalón, Chiapas. Etnobiología, 19(3), 51-69. https://revistaetnobiologia.mx/index.php/etno/article/view/401

Munguía-Aldama, J., Sánchez-Plata, F., Vizcarra-Bordi, I., y Rivas-Guevara, M. (2016). Estrategias para la producción de maíz frente a los impactos del cambio climático. Revista de Ciencias Sociales, 21(4), 538-547. https://doi.org/10.31876/rcs.v21i4.25750 DOI: https://doi.org/10.31876/rcs.v21i4.25750

Norma Oficial Mexicana NOM-021-SEMARNAT-2000. Que establece las especificaciones de fertilidad, salinidad y clasificación de suelos. Estudios, muestreo y análisis. 31 de diciembre de 2002 (México) https://platiica.economia.gob.mx/normalizacion/nom-021-semarnat-2000/

Pérez-García, O. (2023). Diversidad biocultural ligada a maíces nativos del estado de Puebla, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 10(2), e34330. https://doi.org/10.19136/era.a10n2.3430 DOI: https://doi.org/10.19136/era.a10n2.3430

Reza-Solis, I. J., Romero-Rosales, T., Hernández Galeno, C. del Á., Valenzuela Lagarda, J. L., y Jiménez Lobato, V. (2024). Saberes tradicionales en el cultivo de maíces nativos. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 12(1), 167–178. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v12i1.551 DOI: https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v12i1.551

Rojas Rabiela, T. (1991). La agricultura en tierras mexicanas desde sus orígenes hasta nuestros días. Consejo Nacional para la Cultura y las Artes.

Sanchez G., J. J., Goodman, M. M., y Stuber, C. W. (2000). Isozymatic and Morphological Diversity in the Races of Maize of Mexico. Economic Botany, 54(1), 43–59. https://doi.org/10.1007/BF02866599 DOI: https://doi.org/10.1007/BF02866599

Serralta-Batun, L. P., Jimenez-Osornio, J. J., Munguía-Rosas, M. Á., y Rodríguez-Robayo, K. J. (2024). Amenazas al paisaje agrícola tradicional del sur de Yucatán, México: una mirada desde el análisis socioecológico. Revista de Economia e Sociologia Rural, 62(1), e265073. https://doi.org/10.1590/1806-9479.2022.265073 DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2022.265073

Servicio de Información Agroalimentario y Pesquero [SIAP]. (2023). Anuario Estadístico de Producción Agrícola. SADER. https://nube.agricultura.gob.mx/cierre_agricola/

Sierra-Macías, M., Andrés-Meza, P., Palafox-Caballero, A., Meneses-Márquez, I., Francisco-Nicolás, N., Zambada-Martínez, A., Rodrígez-Montalvo, F., Espinoza-Calderón, A., y Tadeo-Robledo, M. (2014). Variación morfológica de maíces nativos (Zea mays L.) en el estado de Veracruz, México. Agro Productividad, 7(1), 58-65. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/505

Torres, Y. G. (2007). Notas sobre el maíz entre los indígenas mesoamericanos antiguos y modernos. Dimensión antropológica, 41, 45-80. https://www.revistas.inah.gob.mx/index.php/dimension/article/view/2321

Ubiergo Corvalán, P. A., Rodríguez Galván, M. G., Zaragoza Martínez, M. L., Ponce Díaz, P., Casas, A., y Mariaca Méndez, R. (2020). Agrobiodiversity of edible vegetable in the indigenous territory maya-Ch’ol Chiapas, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 23(2), 46 https://doi.org/10.56369/tsaes.3192 DOI: https://doi.org/10.56369/tsaes.3192

Wellhausen, E. J.; Roberts, L. M.; Hernández, X. E., y Mangelsdorf, P. (1951). Razas de maíz en México: su origen, características y distribución. Secretaría de Agricultura y Ganadería de México D.F., y Fundación Rockefeller. https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/50301000/Races_of_Maize/Raza_Mexico_0_Book.pdf

Most read articles by the same author(s)