Effect of 1-methylcyclopropene on the inhibition of ethylene during the raping of babaco (Vasconcellea x heilbornii var. Pentagona)

Main Article Content

Andrea Andrea Aldáz
Nicola Mastrocola
Juan Pazmiño
Juan León
Valdano Tafur

Abstract

This article analyzes the effect of 1-Meticlclclpropen on the inhibition of ethylene in babaco fruit (Vasconcellea x heilbornii var. Pentagona), with three ripe stages and three exposition times. A Complete Random Design with four repetitions was used. The variables under study were: loss of weight, fruit firmness, total concentration of soluble solids and percentage of titrated acidity. The lowest loss of weight was obtained for fruits harvested earlier (“Green”) and exposed to 1-Meticlciclpropen for a short period of time (7 days). In the case of fruit firmness, the best results were obtained when fruits were harvested “Green”. The total concentration of soluble solids was higher for fruits harvested in stages “Green-Yellow” and “Yellow”, while the values of titrated acidity increased with the fruit ripeness. The time of exposure to 1-Meticlclclpropen had no significant effect on fruit firmness, total concentration of soluble solids and percentage of titrated acidity.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Andrea Aldáz, A., Mastrocola, N., Pazmiño, J., León, J., & Tafur, V. (2017). Effect of 1-methylcyclopropene on the inhibition of ethylene during the raping of babaco (Vasconcellea x heilbornii var. Pentagona). Siembra, 4(1), 76–80. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.502
Section
Artículos originales. Poscosecha
Author Biographies

Andrea Andrea Aldáz, Central University of Ecuador

Facultad de Ciencias Agrícolas, Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. 170521 Quito, Ecuador

Nicola Mastrocola, Central University of Ecuador

Facultad de Ciencias Agrícolas, Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. 170521 Quito, Ecuador

Juan Pazmiño, Central University of Ecuador

Facultad de Ciencias Agrícolas, Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. 170521 Quito, Ecuador

Juan León, Central University of Ecuador

Facultad de Ciencias Agrícolas, Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. 170521 Quito, Ecuador

Valdano Tafur, Central University of Ecuador

Facultad de Ciencias Agrícolas, Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. 170521 Quito, Ecuador

References

Acosta, et al. (2001). Calidad y tolerancia en frutos de papaya (Carica Papaya) a la inoculación del hongo Colletotrichum Gloeosporioides en Postcosecha. Chapingo, 7(1), 119-130.

Alvarado, P., Berdugo, C., & Fischer, G. (2004). Efecto de un tratamiento de frío (a 1.5° C) y la humedad relativa sobre las características físico-químicas de frutos de uchuva Physalis Peruviana L. durante el posterior transporte y almacenamiento. Agronomía Colombiana, 22(2), 147-159.

INIAP. (2008). Estado de los Recursos Fitogenéticos para la Agricultura y la Alimentación en Ecuador, informe nacional sobre el estado de los recursos fitogenéticos para la agricultura y la alimentación. Quito, Ecuador: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias.

Gómez, A., & García, P. (2006). Fitohormonas, metabolismo y modo de acción. Valencia: Universidad Jaume.

López, A. (2003). Manual para la preparación y venta de frutas. Argentina: Fiat pants.

Quiroga, E. (2008). El etileno. República de Argentina: Universidad Nacional del Norte.

Soria, N., & Viteri, P. (1999). Guía para el cultivo del babaco en el Ecuador. Quito, Ecuador: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias.